3D Virtual Heritage of Montenegro

Virtuelno istražite Tvrđavu Kosmač na Brajićima

U okviru online platforme 3D Virtual Heritage od sada možete virtuelno istražiti realistični 3D model Tvrđave Kosmač na Brajićima. Platforma služi promociju kulturno-istorijskih spomenika Crne Gore i ima za cilj povećanje svijesti o značaju digitalizacije i savremene promocije kulturno istorijskih spomenika Crne Gore. 



Platforma pruža korisnicima mogućnost istraživanja i proučavanja realističnih 3D modela spomenika kulture koristeći dostupne elektronske uređaje kao što su laptop, računar i telefon. Ovakav način promocije omogućava korisnicima iz čitavog svijeta da na jedinstven način dožive spomenike kulture Crne Gore. 


Tvrđavu Kosmač možete istražiti kroz 3D rendere, 3D animacije i 3D modele. 3D model pruža mogućnost interakcije sa korisnikom i pruža mogućnost sagledavanja na način na koji ga nije moguće sagledati u stvarnosti. S obzirom da je Tvrđava Kosmač u veoma lošem stanju i da je nebezbjedno boraviti unutar nje, ovakav način njenog sagledavanja je dobrodošao svima kojima je tvrđava interesantna.



3D modeli spomenika kulture za digitalnu rekonstrukciju kulturno-istorijskih spomenika

Kreiranjem preciznih 3D modela kulturno-istorijskih spomenika se podstiče njihova virtualna rekonstrukcija. Na ovaj način se mogu rekonstruisati porušeni i zaboravljeni djelovi konstrukcije koji ponovo oživljavaju kulturno-istorijski spomenika i prikazuju nam ga u originalnom obliku. Za ovo je naravno potrebno iskoristiti arhivsku građu na osnovu koje dobijamo informacije koje nam pomažu da virtuelno rekonstruišemo oštećeni spomenik kulture. 



Tvrđava Kosmač na Brajićima je u veoma lošem stanju što se može vidjeti iz postojećeg 3D modela na kojem se vide sva oštećenja. Nebriga i nepostojanje plana za valorizaciju ove tvrđave doveli su do njene potpune degradacije. Iako se nalazi na izuzetnoj lokaciji sa koje se pruža nesvakidašnji pogled na crnogorsku obalu i okolna brda još uvijek ne postoji konkretni plan za njenu valorizaciju.